ConferènciesConvidatsGeneralNotícies

David Jiménez: “Cal que els periodistes més joves encetin projectes innovadors”

El periodista David Jiménez ha assistit aquest matí a la Facultat per parlar sobre el seu nou llibre El Director: Secretos e intrigas de la prensa narrados por el exdirector de El Mundo, que ja va per la cinquena edició. Després de treballar com a corresponsal a Afganistan, va ser nomenat director del diari El Mundo a l’abril del 2015. Un càrrec al qual només hi va estar durant un any, després de ser destituït al maig de l’any següent. “Durant aquell any, vaig fer un màster de ‘no periodisme’. Alguns m’acusaven d’ingenu, però jo creia que podia continuar treballant amb els mateixos valors i principis que quan era corresponsal”, ha explicat Jiménez. Ser director d’un dels rotatius més importants del país és sinònim de rebre pressions per totes bandes. “Un dels errors és haver normalitzat el que no és normal”. Entre alguna de les trucades que va rebre en la seva etapa com a màxim responsable del diari, Jiménez ha destacat la del rei Felip VI. “El mateix dia que vaig accedir al càrrec em va trucar. Em va dir que érem de la mateixa generació i que ja ens veuríem algun dia. Em va sobtar la proximitat amb la que em va tractar sense conèixer-nos de res. En aquell mateix moment vaig adonar-me del que suposava ser director de El Mundo”, relata entre riures el periodista.

En el llibre s’explicava com Jiménez va lluitar per un periodisme de veritat, per la llibertat de premsa i la lluita contra l’establishment polític i econòmic. Ell va aterrar a El Mundo com a becari amb 23 anys i va arribar a dirigir-lo sense, pràcticament, voler. “Ells pensaven que era més modelable, però no vaig tenir cap inconvenient a què m’acomiadessin, mai vaig ambicionar per aquest lloc. Ho passava pitjor al despatx que a Afganistan”, ha afirmat l’actual columnista del The New York Times o de Vanity Fair.

Amb tot, Jiménez és optimista amb el futur que li espera al periodisme: “Aquest llibre no hauria de quedar com un simple vers, es necessita a més gent criticant. Sempre dic als estudiants que cal intentar defugir dels mitjans tradicionals i proposar nous projectes innovadors. El periodisme és una professió 100% vocacional i comporta una grandíssima responsabilitat. Hi ha dos camins: el més ràpid, en el qual es guanyen més diners, es fa més soroll… i després està el que jo sempre recomano: que és més llarg, honest i gratificant”, ha sentenciat l’autor del llibre que ja va per la cinquena edició.

També ha fet menció al llançament del seu diari utòpic El Normal: “Posant-ho a una balança, és un projecte molt interessant a llarg termini; però per altra banda, seria un malson i ara estic massa còmode. Malgrat tot, quan em trobo a estudiants o joves periodistes, molts em diuen que compti amb ells si mai acaba esdevenint una realitat. És una possibilitat…”, finalitzava David Jiménez, així, deixant la porta oberta al naixement d’un nou projecte.

 

Previous post

Tot el periodisme ja és internacional

Next post

Segona edició dels Premis Blanquerna Impulsa

info