EntrevistesGeneralProfessorat

La màgia del periodisme radiofònic

La ràdio és aquell mitjà que tant els qui la consumeixen com els qui la fan diuen té un encant especial. T’enganxa, t’atrapa, i fins i tot moltes vegades  corprèn i fa sentir emocions solament a través de la veu i dels recursos sonors.

Per conèixer més a fons aquest mitjà, hem parlat amb el professor del grau de periodisme i coordinador de pràctiques Joan Maria Clavaguera, que ha estat, entre altres càrrecs, cap dels serveis informatius de Catalunya Ràdio i director d’aquesta mateixa emissora durant 7 anys i mig.

‘’És el mitjà de comunicació més directe, més eficaç i, sobretot, el que té més credibilitat, segons els consumidors. És un mitjà que sedueix l’oient a partir de la paraula, la música i el so’’, així defineix la ràdio el professor del grau de periodisme.

Tot i que als inicis de la televisió es va dir que la ràdio acabaria desapareixent, però s’ha pogut comprovar que això no ha estat així, més aviat al contrari. Però què fa que aquest mitjà perduri i cada vegada més persones apostin per ell? Clavaguera ho té clar: ‘’Des de la seva aparició ha competit vigorosament amb els nous  descobriments tecnològics. Primer la televisió, després internet i ara les xarxes socials. Sempre ha sobreviscut i ha ressorgit amb més força. És directe i creïble. I els seus professionals saben regenerar-la. La ràdio avui és indispensable. És competitiva i cada dia té més adeptes.’’ A més, aquest any es compleix el primer centenari de la ràdio.

Aquest mitjà també és el que té més credibilitat, i segons el coordinador de pràctiques i professor de periodisme, això és perquè la credibilitat  la dona la paraula. ‘’Quan informes i informes amb convicció, contrastant les fonts i donant joc a totes les veus, de manera plural… ets creïble’’, assegura Clavaguera. Ara bé, quan algun d’aquests elements falla, deixes de ser creïble. I quan ho fas de manera constant perquè apostes per l’espectacle més que per l’objectivitat i la seriositat, deixes d’existir. ‘’Les veus dels protagonistes aporten credibilitat. A la ràdio els protagonistes són les persones. Quan sents i consumeixes les seves declaracions en pròpia veu, te les creus més.’’

Com tots els mitjans, la ràdio també s’està reinventant i adaptant-se a les noves maneres de fer periodisme, i quins nous formats radiofònics estan sorgint?  ‘’la ràdio és so. Els elements que configuren el llenguatge radiofònic són la paraula, la música, el so directe, els efectes especials i el silenci. Malgrat que darrerament en la majoria de programes hi intervenen també gravacions de vídeo, no deixen de ser complements per a internet i les xarxes socials.’’ A més, cada vegada més la ràdio es consumeix molt a la carta, sobretot en l’apartat d’entreteniment, assegura Joan Maria Clavaguera, que també destaca que el podcast és un gènere a tenir en consideració.

Tot i que la ràdio té molts moments memorables al llarg de la seva història, alguns dels més importants, segons el professor, són el cop d’estat del 23 F, protagonitzat per Manuel Tejero Molina, es va conèixer com la nit dels transistors. ‘’La majoria de ciutadans espanyols van seguir el cop d’estat i  el que es va viure al Congrés dels Diputats a través de la ràdio. Fins i tot José María García, un conegut locutor de ràdio esportiva, va retransmetre alguns dels episodis d’aquella inacabable nit.’’

També destaca els atemptats del 15 M a Madrid, les grans manifestacions independentistes que s’han fet a Catalunya els últims anys, o les últimes setmanes, el seguiment del temporal Glòria.

I per últim, un consell per a tots aquells alumnes que volen dedicar-se al món de la ràdio: ‘’que la visquin amb passió. És un mitjà que exigeix moltíssim, però a la llarga aporta un nivell de satisfacció extraordinari.’’ Clavaguera pensa que al nostre país  fem molt bona ràdio, la competitivitat és màxima. ‘’El futur del mitjà està garantit perquè tenim grans professionals amb moltes idees que de manera constant van generant nous formats radiofònics, atractius i de força acceptació per part dels oients.’’ També està clar que per formar part d’aquest univers cal una bona formació acadèmica, una ferma convicció professional i una dedicació absoluta. Aprofitar qualsevol ocasió per  fer ràdio és vital, sobretot al principi, aconsella.

Podeu escoltar l’entrevista en format àudio aquí:


Previous post

Carme Pastora, autora d’On Air: ‘’Aconsello als estudiants que facin moltes pràctiques i agafin rodatge’’

Next post

Georgina Ferri: ‘’Els equips editorials, de negoci i de tecnologia dels mitjans de comunicació han de treballar de la mà’’

Maria G. Coll