EntrevistesGeneralProfessoratQuè fa?

Georgina Ferri: ‘’Els equips editorials, de negoci i de tecnologia dels mitjans de comunicació han de treballar de la mà’’

Georgina Ferri Tordera, és periodista, directora gerent del diari ARA i professora del Grau de Periodisme i Comunicació Corporativa a la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals de Blanquerna (Universitat Ramon Llull). S’ha especialitzat en els àmbits de la digitalització, la transformació digital, la innovació, el llenguatge audiovisual, els nous models i formats de negoci, i la comunicació política i de crisi. A més, s’ha incorporat aquest curs a la Facultat com a tutora d’alguns Treballs de Final de Grau dels alumnes de quart, i hem parlat amb ella perquè ens expliqui l’adaptació i la transformació a la que se sotmeten els mitjans de comunicació amb el sorgiment de les noves maneres de fer periodisme.

Quines eines fan servir els mitjans tradicionals per adaptar-se a la manera actual de fer periodisme?

Al diari ARA diem que “fem periodisme clàssic amb noves eines”, i és que l’essència  del periodisme (explicar la veritat, informar la ciutadania i aportar-li claus per interpretar el món que ens envolta, entre d’altres…) no ha canviat, el que han canviat són les eines que tenim actualment a la nostra disposició i la digitalització i la penetració d’internet gràcies als telèfons intel·ligents, que ens obliguen a fer la feina amb certa immediatesa per satisfer les necessitats dels nostres lectors. A l’ARA defensem el periodisme lliure i compromès, no en va, el 63,5% dels nostres ingressos provenen directament dels nostres lectors i subscriptors. Això vol dir que si un diari el paguen els seus lectors, no el paguen els anunciants. Aquest percentatge és realment impressionant si es compara amb altres mitjans del sistema mediàtic actual català, espanyol i internacional. 

Els nous mitjans han de ser costumer centric, és a dir, han de posar els usuaris (lectors, oients, espectadors…) al centre de tot. Això implica un gran coneixement per part dels mitjans dels seus públics i així poder-los satisfer millor les seves necessitats d’informació. 

Quins són els nous models de negoci més habituals a nivell periodístic?

En el sector de la premsa escrita els models, no més habituals però sí els més recomanables, perquè són més sostenibles econòmicament, són els de reader revenue, és a dir, aquells models que prioritzen i treballen perquè la majoria dels ingressos provinguin directament dels lectors. Dins d’aquests models hi ha les subscripcions al contingut que pot estar totalment tancat només accessible per a lectors que paguen o més accessible a través de murs de pagament més o menys porosos, que permeten llegir 3 o 5 articles gratuïts al mes (és el model del diari ARA, del New York Times i del Finantial Times, entre d’altres). També hi ha els memberships, que és el model del britànic The Guardian. En aquest cas, els continguts estan en obert per a tothom, però es demana als lectors que siguin membres del projecte periodístic fent aportacions econòmiques que donen dret a alguns avantatges, com ara per exemple, llegir determinats articles primer. A l’estat espanyol, aquest és el model de eldiario.es

Relacionat amb els Treballs de Final de Grau que tutoritzes, és possible que els alumnes quan surtin de la facultat puguin crear i dur a terme el seu propi negoci?

És molt possible que algun treball de final de grau esdevingui una realitat en acabar la facultat. De fet, aquesta hauria de ser la motivació. Alguns models empresarials actuals molt exitosos com Wallapop o Holaluz han nascut a les aules. El TFG és una oportunitat única per posar en pràctica tot allò que s’ha après durant els quatre anys del grau i per aprendre a desenvolupar un pla de negoci. Tal i com està plantejat en aquesta facultat suposa un avantatge respecte a altres universitats catalanes i quan els alumnes arribin a l’entorn professional se n’adonaran. 

Fer als alumnes de quart crear una idea periodística que es pugui acabar duent a terme, és una mena d’entrenament pel que es trobaran quan s’enfrontin al mercat laboral?

Totalment! Actualment a les redaccions dels mitjans de comunicació cada vegada fan falta més perfils que també entenguin la part del negoci. Equips editorials, de negoci i de tecnologia han de treballar més que mai de la mà per construir models empresarials sòlids, viables i centrats en els interessos de les audiències. Aquells professionals que siguin capaços d’entendre els llenguatges que es parlen en les tres àrees (editorial, tecnologia i negoci) seran molt més polivalents i per tant molt més necessaris. 

Com els estudiants poden pensar idees de negoci que ajudin a la transformació dels mitjans tradicionals?

En primer lloc, abans de transformar res és molt important conèixer-ho bé. Per innovar, cal comprendre i connectar el coneixement. Per aquest motiu, és molt important que els periodistes del demà siguin grans consumidors dels mitjans de comunicació. Cal escoltar la ràdio, mirar la tele, llegir diaris en paper i digitals i no només de Catalunya, sinó de tot el món.  

Previous post

La màgia del periodisme radiofònic

Next post

Informar sense alarmisme: Com s’ha gestionat la cancel·lació del Mobile i la crisi del coronavirus a les xarxes?

Maria G. Coll