AlumniEntrevistesGeneralQuè fa?

Sandra Mestres, alumni: ‘’Cobrir les manifestacions post-sentència a Betevé va ser un repte professional’’

Sandra Mestres va estudiar periodisme a la Facultat de Comunicació i Relacions de Blanquerna, i és alumni de l’11a promoció. Des de l’any 2007 treballa als serveis informatius de Betevé. Ha fet de redactora i locutora i actualment és la presentadora de l’informatiu del migdia. Hem parlat amb ella perquè ens expliqui més detalls sobre la seva trajectòria, i per saber com va viure la cobertura de les manifestacions posteriors a la sentència del procés.

Com definiries la teva trajectòria tant als altres llocs on has treballat com actualment a Betevé?

Polifacètica, crec que seria l’adjectiu que la podria definir. Vaig començar com a ENG, una de les figures del periodisme que trobo més polivalents dins el món dels informatius de televisió i després ja vaig començar a agafar més especialització en els directes dins els informatius. 

Després el pas ja va ser començar a presentar, tot i que això ho acompanyo d’altres tasques, com poden ser de redactora del web com de ràdio. Han estat 12 anys i mig a més, marcats per moments transcendentals de l’actualitat barcelonina i catalana que han contribuït també a l’aprenentatge constant dins la professió. 

Què va significar professionalment cobrir de les manifestacions posteriors a la sentència del procés?

Va ser tot un repte professional, tant per la intensitat de les protestes com també per la durada en el temps. Van ser dies en què sabies a quina hora entraves a plató, que sabíem a quina hora el redactor es desplaçava a un dels punts de la mobilització però no teníem ni idea de quan acabaria el programa especial tant pels qui el conduíem com pels qui eren al carrer fent directes. 

Vam fer programes que es van allargar perfectament  6-7 hores i, evidentment, això representa una dificultat tècnica i també informativa per anar recopilant tota la informació de servei necessària per a l’espectador, per anar compartimentant i deixant clar tot el que està succeint a la ciutat. I tot això, sempre amb la intenció i voluntat de mantenir un to serè, plural i que no se’ns escapés res relacionat amb aquelles protestes ni les derivades pels ciutadans. 

Per tant, és evident que va ser un repte però també una magnífica ocasió i oportunitat  per aprendre i continuar fent pel que sempre s’ha apostat des dels serveis informatius de betevé: captar, ensenyar i explicar com viu Barcelona un determinat fet; en aquest cas, com responia la ciutadania al carrer la sentència del procés. 

A part de la sentència, quins altres moments destacaries de la teva carrera?

A banda de la presentació i conducció diària d’un informatiu diari -primer al cap de setmana i ara a l’edició del migdia- destacaria la transmissió de la manifestació per la diada del 2019. També aquelles ocasions en què directament hem traslladat el plató d’informatius fora de la tele per col·locar-lo a l’escenari de l’actualitat: ho vam fer amb el tancament de la presó Model i també amb la reobertura del mercat de Sant Antoni, un cop acabada la reforma. 

També va ser molt enriquidor professionalment, conduir el programa de predebat d’aquestes últimes eleccions municipals: va consistir a fer bullir l’olla just abans del debat de candidats, per tant, ensenyant l’arribada dels caps de llista, analitzant els punts de partida dels partits abans de la cursa electoral, explicant amb analistes i taules de debat els pronòstics de la campanya i què s’hi jugava cada formació i candidat. Posteriorment, es va fer el postdebat, recollint els hits de la discussió política i analitzant els eixos principals al voltant dels quals va pivotar el debat. 
I enllaçant amb això, les jornades electorals sempre són informativament trepidants. Aquí em quedo amb els butlletins especials que he fet i també els informatius de la jornada. 
A Betevé també vivim i he viscut amb especial intensitat jornades i diades que se celebren sobretot al carrer com són Sant Jordi o les cavalcades de Reis. Són dies en què els directes que he fet són molt agraïts i, sobretot, recordo amb especial il·lusió els 23 d’abril a la ciutat en què realment el centre de la ciutat es transforma amb la diada del llibre i la rosa.

Diverses entitats han premiat servei d’informatius de Betevé per la gran feina que veu fer l’octubre passat amb cobertura de les manifestacions post sentència. Com és que universitats i entitats de renom reconeguin la tasca que veu fer?

És realment un orgull, perquè en definitiva és reconèixer l’esforç i dedicació de l’equip humà enorme que hi ha darrera dels programes especials. Perquè, evidentment, una cosa són les persones que es veuen, però després hi ha moltíssima gent darrera la càmera, sense la qual, no seria possible fer aquests especials: els càmeres, els editors, l’equip de producció, de realització, tècnics, personal de maquillatge, etc…. I entre tots es fa possible el programa. 
A més, aquest tipus de guardons t’animen i t’insuflen més energia per continuar fent les coses com les estem fent des dels serveis informatius de la casa, amb la filosofia que sempre ha dominat en els seu 25 anys d’història: ser un mitjà de comunicació que fa servei públic dins una ciutat plural, diversa i compromesa. A més, mantenint com a pilars la rigorositat i proximitat que guien editorialment el nostre tractament informatiu.

Què significa per tu ser glossadora i haver estat nominada al premi de millor comunicador de l’any que entrega la universitat on vas estudiar?

Evidentment, és una situació emocionant i il·lusionant per partida doble: no només per haver estat partícip dins de betevé del moment que hem viscut amb el nostre tractament informatiu de les protestes post-sentència, sinó també pel fet de ser exalumna de la Facultat. És com connectar les dues etapes imprescindibles de la meva carrera professional: la formativa amb el meu pas per la facultat Blanquerna entre els anys 2004 i 2008 i la meva trajectòria professional basada en el meu exercici periodístic des de betevé.

Quines idees tens de cara al teu futur professional?

Claríssimament, la intenció és continuar aprofitant totes les oportunitats professionals que se’m vagin presentant al davant per mantenir el meu creixement professional. A més, és evident que això s’ha d’acompanyar d’una actualització constant i reciclatge per estar al dia de les últimes tendències dins l’exercici de la professió. 

En definitiva, mantinc la il·lusió i les ganes del primer dia per continuar sumant experiències d’una professió apassionant.

Sandra Mestres fent la glossa a Betevé, que ha rebut el premi extraordinari de Blanquerna en el 25è aniversari d’amdues entitats
Previous post

Rocío Soler, estudiant de Periodisme: ‘’El meu projecte solidari m’ha ensenyat a no rendir-me, a ser conscient i treballadora’’

Next post

Els alumnes del seminari VI de ràdio matí del Grau de Periodisme elaboren programes informatius de manera telemàtica

Maria G. Coll