GeneralLlibresProfessorat

La professora Sandra Balsells visibilitza els efectes de la COVID-19 al Raval en el llibre col·lectiu ‘Pandemia. Miradas de una tragedia’

Les restriccions imposades per les autoritats sanitàries a causa de la COVID-19 han causat estralls en la labor dels mitjans de comunicació del nostre país per a accedir a hospitals, residències i tanatoris, epicentres on l’impacte de la malaltia ha sigut molt més palpable. La realitat viscuda en aquests indrets durant l’esclat de la pandèmia no podrà veure’s retratada en la seva globalitat pels impediments de les administracions. Tot i això, un grup de fotoperiodistes d’arreu d’Espanya i Llatinoamèrica s’ha unit per mostrar la cara més fidel d’aquesta catàstrofe.


‘Pandemia. Miradas de una tragèdia’ és un llibre solidari elaborat per 24 fotògrafes i fotògrafs llatinoamericans i espanyols, els quals s’han unit per crear una memòria documental i visual sobre una crisi sanitària que ha assolat el món de manera global. Per tirar-ho endavant, han organitzat un crowdfunding de prevenda d’exemplars al web de l’editorial Blume on tothom hi pot col·laborar.


En aquest projecte humanitari hi participa la professora del Grau en Periodisme i Comunicació Corporativa de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna Sandra Balsells, que ha centrat les seves fotografies en el Raval i en la xarxa solidària activada al barri arran de la declaració de l’estat d’alarma i el confinament. “He documentat unes iniciatives increïbles que mostren l’enorme solidaritat dels veïns i veïnes del barri amb les persones més vulnerables”, apunta la fotoperiodista a aquest portal. “Fa vint-i-cinc anys que treballo al Raval i em sentia en l’obligació de deixar testimoni de les moltes iniciatives heroiques que s’han organitzat gràcies a l’esforç de moltes entitats i voluntaris.”

Les cues de la fam davant de centres comunitaris com ara l’Ateneu del Raval, l’Indian Cultural Center o La Massana la van trasbalsar. “Em vaig proposar que la devastació provocada per la pandèmia a tantes llars del Raval no quedés invisibilitzada”. En declaracions al ‘TN Vespre’ de TV3, la fotoperiodista Balsells considera que s’està vulnerant un dret bàsic com és la informació en un moment crucial com el de la crisi de la COVID-19.

Aquest projecte fotogràfic, humanitari i solidari està comissariat per Miguel Rio Branco, i apadrinat per Enric Marti (Associated Press) i David González (The New York Times), dos dels millors editors gràfics del món. Els beneficis econòmics es destinaran íntegrament a ajudar familiars de fotògrafs i fotògrafes morts durant la cobertura de la pandèmia a diferents països del món. 

Les col·lectes solidàries en centres comunitaris com l’Ateneu del Raval han ajudat a moltes famílies a superar la fam durant el confinament (S. Balsells)

Previous post

El comiat virtual de la 23a promoció dels alumnes del Grau en Periodisme i Comunicació Corporativa

Next post

La tecnologia Blockchain i el futur del periodisme de qualitat

Arnau Sánchez