ConferènciesConvidatsEntrevistesGeneralNotíciesProfessorat

La tecnologia Blockchain i el futur del periodisme de qualitat

Una nova tecnologia té previst revolucionar el periodisme actual de cara a un futur no massa llunyà: el blockchain (‘cadena de blocs’), que consisteix en una gran base de dades distribuïda i segura (gràcies a un sistema de seguretat i privacitat encriptat), que es pot aplicar a tota mena de transaccions.

Aquest nou concepte promouria en l’àmbit periodístic una forma diferent de transmetre i consumir la informació. La proposta ja s’ha posat en marxa als Estats Units i vol donar l’oportunitat als periodistes de gestionar els seus propis espais de notícies, o col·laborar amb altres companys del sector per elaborar continguts fets a la seva mida.

D’això en saben força els professionals de la casa Marçal Sintes, Enric Xicoy i Elena Yeste, els quals han realitzat un estudi sobre l’impacte i la repercussió, entre altres aspectes, de la primera plataforma de blockchain centrada en el periodisme: la nord-americana The Civil Media Company.

Fundada per l’empresari Matthew Illes el 2016, va néixer amb l’objectiu d’esdevenir un portal obert de notícies que utilitzaria la tecnologia blockchain i la criptoeconomia per permetre a periodistes i ciutadans crear un espai lliure, segur, descentralitzat i sostenible, en el qual s’elaboraria i es compartiria un periodisme professional.

Civil estava constituït per un consell de professors i professionals del periodisme de prestigi a escala internacional (com a representant d’Espanya, s’hi trobava Javier Moreno, l’actual director d’El País), que vetllava perquè s’efectués el contingut correcte dins de les redaccions que completaven la plataforma. La seva principal funció era valorar l’accés d’una nova redacció, o expulsar-ne en cas que no es complissin els requisits que establia la Constitució de la Comunitat.

Els principis de la Constitució de Civil destacaven aspectes com ara la transparència, que obligava els seus membres a revelar les seves fonts de finançament i a informar de possibles conflictes d’interès; l’exactitud, que incloïa la verificació i la procedència de la informació; o el compromís de presentar els fets des de diferents punts de vista, entre d’altres.

Civil va subsistir durant els seus primers anys de vida gràcies al finançament de la companyia ConenSys, però el seu propòsit inicial consistia a dependre mitjançant la incorporació de noves fonts econòmiques que asseguressin la sostenibilitat de la plataforma a llarg termini, la qual cosa no va proliferar i va provocar el seu tancament el juny del 2020.

En un acte organitzat per la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna sobre el blockchain, en què van intervenir Covadonga Fernández, periodista i directora d’Observatorio Blockchain, Albert Sáez, professor de la Facultat i director d’El Periódico de Catalunya, i el ja esmentat Enric Xicoy, es van assenyalar els principals avantatges que ofereix aquesta tecnologia, com ara la llibertat dels periodistes per tractar els temes sense les pressions ni les influències dels executius en cap del mitjans tradicionals, o la protecció dels drets de la propietat intel·lectual.

Ara bé, aquesta tecnologia a hores d’ara es troba en un procés de desenvolupament, el qual ha de mirar de resoldre la velocitat del seu funcionament, els costos vinculats al sistema de processament o la verificació dels blocs d’informació.

Previous post

La professora Sandra Balsells visibilitza els efectes de la COVID-19 al Raval en el llibre col·lectiu 'Pandemia. Miradas de una tragedia'

Next post

El ministre de Sanitat Salvador Illa inaugura el cicle Converses Blanquerna - La Vanguardia responent a les preguntes dels estudiants de la Universitat

Arnau Sánchez