AlumnatConferènciesConvidatsGeneralNotícies

El ministre de Sanitat Salvador Illa inaugura el cicle Converses Blanquerna – La Vanguardia responent a les preguntes dels estudiants de la Universitat

La Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna va inaugurar el passat dilluns 9 de novembre el cicle ‘Converses Blanquerna – La Vanguardia’ a través de l’aplicació Zoom. Es tracta d’un nou espai de debat entre estudiants i líders actuals, en el qual es vol analitzar la situació que està vivint ara mateix el nostre país i el món en general, i que proposa reflexionar en tot allò que ens oferirà el demà.

El primer convidat d’aquesta xerrada va ser el ministre de Sanitat d’Espanya Salvador Illa. A la Facultat, Illa va impartir l’assignatura d’Introducció a l’Economia als estudiants de primer curs del Grau en Global Communication Management. Des de la seva posició en el Govern central, es va retrobar amb els alumnes per respondre les inquietuds d’una generació que haurà de pensar i actuar de manera diferent de les anteriors, amb nous reptes i noves actituds, en un entorn canviant que, sens dubte, els posarà a prova. La sessió va ser moderada per l’estudiant de tercer Rocío Soler, en la qual van intervenir a la ronda de preguntes els alumnes del Grau de Periodisme i Comunicació Corporativa Arnau Sánchez, de segon any, i Marga Margets, de quart, davant d’un públic que va rondar el miler de persones.

En una primera intervenció de poc més de vint minuts, Salvador Illa va comentar que la situació ha esdevingut tan preocupant que s’han hagut de prendre mesures dràstiques, algunes de les quals han limitat drets fonamentals per poder tenir sota control la propagació del virus. Aquestes circumstàncies han portat el Govern central a decretar un nou estat d’alarma, molt diferent, però, del qual es va ordenar els mesos de març i abril, per un període llarg de sis mesos, atès que és l’estimació que es fa sobre el pas a un estadi diferent de lluita contra la COVID-19.

La gestió de la pandèmia per part del Govern espanyol es basa en una sèrie de principis, com ara el respecte cap al marc institucional, un seguiment diari de les circumstàncies o una política de transparència. Tots aquests criteris estan secundats pel conjunt de professionals de l’entorn científic, en especial, pel Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES) que dirigeix Fernando Simón, que exerceix de punt d’enllaç a través del qual es comunica la situació de la malaltia a la població i es rep informació sobre la seva evolució, tant al nostre país com més enllà de les nostres fronteres. Tot i això, Illa recalca que la presa de decisions no sempre es fa sota criteris estrictament científics i demana que es confiï en aquelles persones a qui els ciutadans han encomanat la responsabilitat de governar.

Salvador Illa no té cap objecció a l’hora d’afirmar que la crisi de la pandèmia trigarà bastants mesos a resoldre’s en el millor dels escenaris, acollint-se en altres pandèmies que ha patit la humanitat històricament. El pronòstic més favorable que es té a hores d’ara és la cerca d’una o diverses vacunes que immunitzin durant el període de temps més llarg possible. Espanya forma part d’una estratègia de dimensió europea en què disset països de la Unió Europea s’han posat d’acord per negociar i comprar conjuntament set tipus diferents de vacunes i distribuir-les equitativament pels seus estats. Aquesta adquisició tan variada es deu al fet que “no estem segurs quina serà la millor o quina funcionarà més bé”, apunta el mateix ministre de Sanitat, però confia que almenys un parell estigui disponible a mitjans del 2021 per a aquelles persones que es trobin en risc o aquells que estiguin en contacte amb algú del col·lectiu més vulnerable.  

Durant el torn de preguntes dels estudiants, Illa va respondre a qüestions sobre la mobilitat, recomana el desplaçament en mitjans a l’aire lliure; la salut mental, està satisfet del suport que han donat les organitzacions als sanitaris que han patit situacions alarmants, i confia en una immediata recuperació psicològica per part dels joves un cop les circumstàncies es normalitzin, tot i que la seva principal preocupació és la gent gran; o el tancament d’espais culturals, dels quals diu no tenir-ne constància de cap situació de contagi en els darrers mesos, però que es tracta d’una decisió molt específica que ha ordenat la Conselleria de Salut de Catalunya. 

A més a més, el ministre va confirmar que els locals i establiments d’oci nocturn serien els últims a obrir, que els nuclis socials que es formen el voltant de les universitats són el motiu pel qual aquestes romanen tancades, que no hi ha cap constància que una actuació centralitzada hagués donat millors resultats que el fet de deixar a les autonomies prendre les seves pròpies decisions, o que no posar-se la vacuna suposaria un delicte contra la salut pública en base al marc legal, però que no es té pas aquesta intenció. 

Segons Salvador Illa, la pandèmia ha deixat set lliçons de cara al futur del país, com ara la importància d’una sanitat pública i universal, unes polítiques de prevenció i anticipació sanitària, la necessitat de la producció local, el rol essencial de la ciència, el reforç del multilateralisme, el valor de la humilitat i un compromís de solidaritat per combatre situacions adverses. 

‘Converses Blanquerna – La Vanguardia’ és un espai que pretén parlar cada setmana amb un líder diferent de l’actualitat del nostre país. A la propera sessió hi intervindrà Pere Aragonès, president en funcions de la Generalitat de Catalunya, que es reunirà el dimarts 17 de novembre a les 16h amb els alumnes de la Universitat Ramon Llull. 

Previous post

La tecnologia Blockchain i el futur del periodisme de qualitat

Next post

El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, a les Converses Blanquerna -La Vanguardia: "Protegir la vida és una obsessió amb la qual em desperto cada matí"

Arnau Sánchez