AlumnatConferènciesConvidatsGeneralNotícies

El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, a les Converses Blanquerna -La Vanguardia: “Protegir la vida és una obsessió amb la qual em desperto cada matí”

La segona edició del cicle de ‘Converses Blanquerna – La Vanguardia‘ ha tingut com a protagonista el vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, que s’ha reunit per videoconferència amb els estudiants, docents i exalumnes de la Universitat per debatre sobre les perspectives de futur del nostre país.

En la seva primera intervenció, Aragonès ha reconegut la gravetat de la situació de la pandèmia mundial que, a més d’endur-se diàriament la vida d’innocents, ha furgat en l’economia de l’Estat i ha deixat a moltes persones sense feina i sense cap recurs econòmic. Degut a això, el vicepresident ha volgut fer especial incidència en la implicació constant de pràcticament tota la política actual, sigui del corrent que sigui, per a sanejar aquests moments tan durs pel conjunt de la població. “Protegir la vida és l’obsessió amb la qual em desperto cada matí i me’n vaig a dormir cada nit”, apuntava el vicepresident, qui mai hauria imaginat que quelcom semblant esdevindria una prioritat en termes polítics.

El Consell Executiu ha fixat tres objectius per gestionar la pandèmia: no superar els 1.000 contagis diaris a Catalunya, que ara per ara es troben al voltant dels 2.000 i que en alguns casos han arribat a superar la barrera del 6.000; no tenir més de 300 persones per COVID-19 a la Unitat de Cures Intensives (UCI), atès que hi ha malalts per altres patologies i que no es pot comprometre aquesta part tan complexa del sistema sanitari; i finalment, frenar la tendència de propagació del virus. “Si avui tenim un contagi, la setmana vinent hauríem d’impedir que hi hagi un de nou”, concloïa el president en funcions de la Generalitat.

Tot i la incertesa que encara avui tenim de la malaltia, Pere Aragonès ha volgut posar èmfasi en alguns aspectes positius i esperançadors, com ara la davallada de mortalitat, l’augment de proves PCR i de tests d’antígens o l’increment dels recursos sanitaris. També ha fet una crida a la força col·lectiva per tirar endavant i ha demanat que la fatiga del moment no s’imposi a la solidaritat ni al compromís de la ciutadania.

A la ronda de preguntes dels estudiants de la Facultat, Aragonès ha respost a qüestions relacionades, per exemple, amb els Pressupostos Generals de l’Estat. Considera que l’acord amb el PSOE és un pas endavant, però insuficient per Esquerra Republicana, la qual cosa ha comportat que el partit hagi presentat una sèrie d’esmenes en què demanen més inversions per a Catalunya i millores d’infraestructures, de l’ingrés mínim vital o dels recursos en matèria de dependència.

A més a més, el vicepresident ha resolt dubtes sobre el futur econòmic del país, els sectors més perjudicats per la COVID-19 seguiran rebent ajudes en un moment durant el qual l’activitat no sigui completa en la seva totalitat; la diferència de les mesures sanitàries de Madrid respecte a Catalunya, les dues comunitats es troben en dues circumstàncies distintes pel que fa els efectes d’aquestes mesures i el moment en què es van produir els brots, l’obertura d’esglésies i el tancament dels espais culturals, la llei contempla el dret al culte i considera prescindible el dret a la cultura; o el futur del conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, després del col·lapse que es va produir a l’hora de demanar l’ajuda pels autònoms, de qui diu que es té plena confiança i que ja s’ha aprovat una reestructuració per aquesta mena d’àrees tan delicades.

La tercera edició de ‘Converses Blanquerna – La Vanguardia’ tindrà com a convidat Òscar Camps, director i fundador de Proactiva Open Arms, en una xerrada que porta per títol “Open Arms: L’emergència no s’atura”.

Previous post

El ministre de Sanitat Salvador Illa inaugura el cicle Converses Blanquerna - La Vanguardia responent a les preguntes dels estudiants de la Universitat

Next post

Blanquerna s'uneix a la FCIC per combatre el periodisme sexista i la violència masclista als mitjans de comunicació

Arnau Sánchez