GeneralNotícies

Blanquerna s’uneix a la FCIC per combatre el periodisme sexista i la violència masclista als mitjans de comunicació

El passat 25 de novembre, coincidint amb el Dia Internacional per a l’eliminació de la violència contra les dones, la Fundació Consell de la Informació de Catalunya (FCIC) va tirar endavant un projecte que proposa 25 recomanacions sobre el tractament de la violència masclista a la pràctica professional.

La FCIC és un òrgan d’autoregulació dels mitjans de comunicació a Catalunya que rep les queixes de ciutadans i entitats quan consideren que s’ha vulnerat el Codi Deontològic de la professió periodística al nostre país. La pandèmia de la COVID-19 amenaça amb malmetre els esforços que generacions de feministes han aconseguit després d’aferrissades lluites. Amb empreses demanant a les periodistes fer la seva feina des de casa, les treballadores de la informació han vist en seriós perill els avenços obtinguts en haver de fer-se càrrec sovint de la cura dels fills/es.

És per tot això que, en col·laboració del Col·legi de Periodistes de Catalunya i l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya, s’ha elaborat un document que inclou una sèrie d’objectius i recomanacions que s’han de respectar, promoure, difondre i aplicar-los en la pràctica professional, en el marc de la Declaració Universal de Drets Humans i la legislació vigent.

Cal remarcar que, segons l’últim informe de la plataforma #OnSónLesDones, la feina que les treballadores van tenir en els espais d’opinió dels principals mitjans de comunicació en català va ser del 29%, 967 de les 3.384 intervencions registrades del 15 de maig al 14 de juny.

D’altra banda, un estudi del Consell de l’Audiovisual de Catalunya va indicar aquest estiu que la presència de les dones en àrees determinades permet aprofundir en les desigualtats que hi ha en termes de representació dins de les informacions relatives a la pandèmia.

Les dones van tenir només un 27% del temps de paraula com a representants del món sanitari i expertes en salut amb responsabilitat de gestió. En canvi, en el 57,5% i el 67,3% dels casos davant els mitjans han exercit de personal d’atenció bàsica i hospitalària, o de treballadores en residències geriàtriques, respectivament.

Aquestes circumstàncies han dut a la FCIC a fer una crida perquè creixi la participació de les dones. Es demana que la seva expressió i presa de decisions, a més a més d’una representació equilibrada i no estereotipada de la seva figura, es tinguin en consideració en i a través dels mitjans de comunicació i les noves tecnologies.

Previous post

El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, a les Converses Blanquerna -La Vanguardia: "Protegir la vida és una obsessió amb la qual em desperto cada matí"

Next post

El professor Rafael de Ribot modera un debat sobre les filtracions en els mitjans de comunicació

Arnau Sánchez