EstratègiaGeneralOpinióProjectes estudiants

Inventant una nova pizza de xocolata: la utilitat del Treballs de Final de Grau

Aquest és un post sobre un Treball de Final de Grau (TFG). Una història real, amb una empresa real. En el curs 2015-2016, un grup d’estudiants del Grau en Publicitat i Relacions Públiques de Blanquerna van voler fer el seu TFG sobre una coneguda marca de pizzesque anomenarem CMP. L’Elisabet, l’Andrea, la Berta i el Pol eren el grup, quatre amics que s’autoanomenaven “els Muccis”, pels molts treballs fets en aquest bar durant la carrera. Van triar la CMP  per diferents motius: havien compartit moltes pizzes, els agradava la comunicació de l’empresa i com estaven fent les coses,… i a més, podien tenir un contacte a dintre que els permetria aprofundir més en el treball.

Van començar la primera part del treball buscant àrees de millora per a la marca. Però es van trobar que l’empresa ho estava fent molt bé. Era líder de mercat, defensant-se bé dels competidors, amb una publicitat diferencial i molt “ownable”. Per aquest motiu, es va encarar el TFG a “identificar noves oportunitats”. I mitjançant brainstormings, dinàmiques creatives, van arribar a dues idees diferents. Una era una pizza “lego”, una pizza que els nens construïen a casa, amb un kit que contenia tots els ingredients necessaris (tot en un pack, sota la CMP) . L’altra idea era una pizza de xocolata, tipus Nutella, també amb la CMP. Van validar en consumidor les dues i els resultats van ser realment molt positius i engrescadors en ambdós casos. Els nous conceptes eren avaluats com a molt interessants de manera majoritària i tenien una intenció de compra (“segur compraria”) superior al 40%.

Arribats a aquest punt i amb les dades de l’estudi fet, era el moment d’anar-ho a explicar a l’empresa. I un dia de desembre (amb el TFG1 ja entregat a Blanquerna), vam anar plegats, a veure als responsables de Marketing de la CMP. I l’equip va presentar les idees i els resultats de la investigació…..La visita i les idees van ser ben rebudes, però ens va explicar un seguit de problemes que els nous projectes podien suposar per a una fàbrica com aquella, optimitzada per produir a la màxima capacitat: “necessitem ser eficients en la línia”, “ens calen varietats de “molt volum, no nínxols””; “la xocolata quan és de bona qualitat, humiteja la massa”….

No us enganyaré, va ser una mica decebedor. Tot i això, en el TFG2 es  va plantejar el llançament d’una de les varietats amb tot el seu pla de comunicació. I l’Elisabet, l’Andrea, la Berta i el Pol van fer un bon treball… i van aprendre de les dificultats que en les empreses hi ha per treure un nou producte, tot i que pugui ser una bona oportunitat.

I aquí podia acabar la història. Doncs no. Pocs mesos després Dr. Oetker va treure la pizza de xocolata.  I la prova del seu potencial és que en el any 2018 aquest producte ha esdevingut una de les innovacions més exitoses al món gran consum i ha rebut el premi a la innovació de l’any, de la cadena Carrefour. (revista aral).

De tot plegat, i veient les coses amb perspectiva, surten varis aprenentatges interessants:  1) La creativitat està en molts àmbits i va molt més enllà de la comunicació; 2) al fer un TFG, poden sortir idees molt bones (això sí, cal validar-les); i 3) no sempre l’empresa és capaç de valorar-ho, per estar molt “enfocada en la fàbrica”.

Al final, la realitat va donar la raó a la Berta, l’Elisabet, l’Andrea i el Pol: la idea era molt bona, tan bona que Dr. Oetker l’ha convertida en un èxit.

 

Ester Almenar

Doctora en Comunicació i Professora a la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna (Universitat Ramon Llull), i en diferents màsters internacionals. Compagino la docència amb la meva activitat professional a la consultora estratègica Koncepts. Abans vaig treballar a empreses de gran consum con ReckittBenckiser o Nutrexpa, o a la consultora d’investigació Millwardbrown. M’encanta combinar docència i la realitat del món empresarial.

Previous post

Medir las campañas online en tiendas físicas

Next post

"SILLY VOTES". Publicitarios y campañas electorales

joseprr


Warning: Division by zero in D:\xampp\htdocs\grau\publicitat\wp-includes\comment-template.php on line 1415