MarketingMaterialsMitjansOpinióPublicacionsRecursos

“Màrqueting en temps de guerra: per què les multinacionals deixen d’operar a Rússia?” (El Prof. Beto Sanz reflexiona sobre aquest tema en aquest article d’ElNacional.cat)

El professor de Màrqueting Internacional del Grau de Publicitat, Relacions Públiques i Màrqueting de la Facultat, Beto Sanz, apunta que el màrqueting no és l’únic aspecte que empeny les empreses a abandonar Rússia en resposta a la invasió d’Ucraïna per part de les tropes russes.

1427cee4eeee59ea17e120b90e6026d90e81acf5

Tres pilars fonamentals

Logística, política i reputació. Sanz apunta que el màrqueting, que té la funció de treballar la reputació de l’empresa, és un dels motius que animen aquestes multinacionals a prendre aquesta decisió. I afirma que no la prendrien si també els sortís a compte des d’un punt de vista logístic i polític. Anem a pams. L’economia és molt complexa, i també ho és el funcionament d’aquestes empreses que operen a nivell global. Que un dels països en els quals hi tenen presència entri en guerra -sigui víctima o atacant- complica el funcionament en aquell territori. Sense anar gaire lluny: hi haurà proveïdors que no podran arribar amb èxit a la seva destinació.

L’altra qüestió és política. Sanz apunta en declaracions a aquest diari que els polítics occidentals han apostat per combatre Putin a través d’una guerra econòmica. Els russos bombardegen Ucraïna i els occidentals exclouen Rússia del sistema SWIFT. “Respon a una qüestió de bloqueig i de boicot, i moltes empreses decideixen sumar-se a la decisió del govern on hi té la seva seu principal”, afegeix. I el tercer aspecte sí que té a veure amb la imatge de l’empresa. Ara bé, el professor de la Blanquerna insisteix que “si les empreses perdessin molts diners renunciant a Rússia, no hi renunciarien de manera tan fàcil”.

c20788d9b1fbad5623d4f7fe054df492842e1081

Sanz també afegeix una qüestió interessant, i és que “l’efecte de màrqueting reputacional existeix més en els primers que fan el pas”. “Si no ets dels primers i ets seguidor de la decisió ho fas per no pertànyer al club dels que no ho han fet, i això pot tenir els efectes contraris”, afegeix. Rússia constitueix al voltant d’un 8,5% de l’EBIT global d’Inditex, i Sanz en fa una observació: “Intentar aguantar aquest 8,5% pot fer que acabis perdent l’altre 91,5%”.

Pots llegir l’article sencer en aquest link: https://www.elnacional.cat/ca/economia/marqueting-temps-guerra-multinacionals-deixen-operar-russia_722784_102.html

Previous post

"Branding verbal: el llenguatge de les marques" (article de Jordi Garcia Soler)

Next post

Reunió de treball d'alumnes de 4t de Publicitat, RP i Màrqueting a McCann Worldwide Barcelona

Josep Maria Picola


Warning: Division by zero in C:\xampp\htdocs\grau\publicitat\wp-includes\comment-template.php on line 1457