ActivitatsEns ha visitat...GeneralMarketingNoticies

Sessió amb Xavier Mitjavila: “Màrqueting en temps de COVID19”

En el marc de les Jornades Blanquerna de Comunicació 2021, els estudiants de la Facultat van assistir a la sessió ‘Màrqueting en temps de COVID19: com la comunicació ha ajudat (o no) a portar-ho millor’, impartida pel Sr. Xavier Mitjavila Moix, alguns des de l’aula i la resta per Google Meet.

Durant la conferència, Mitjavila es va centrar ens les fragilitats de com s’ha gestionat a nivell de màrqueting i comunicació la crisi sanitària espanyola i la crisi econòmica associada. A través d’un exercici de benchmark, també va repassar com han gestionat la crisi altres països, i algunes de les idees que haguéssim pogut tirar endavant.

En aquesta línia, Mitjavila va analitzar diverses campanyes de comunicació de les administracions públiques per fer front a la crisi actual, examinant si allò que es comunicava en cada cas estava ajudant a modificar els comportaments personals i col·lectius de la ciutadania per evitar més morts.

Mitjavila observa diferències molt importants en la selecció de missatges quan comparem la comunicació que va seguir inicialment el govern espanyol (#estevirusloparamosunidos, per exemple) amb altres països como Alemanya o Itàlia, o administracions locals com el Cabildo de Gran Canaria o la Junta de Comunidades de Castilla-La Mancha, que van posar l’accent en les mesures per evitar els contagis i van crear campanyes de comunicació molt més efectives.

Encara que crític amb la comunicació que ha portat a terme l’administració, el convidat va reconèixer que ‘era impossible fer-ho bé’ i ha pressuposat que ‘tothom que ha treballat a nivell de màrqueting i de comunicació durant aquesta crisi ho ha fet amb la màxima bona intenció’.

Les principals conclusions que va presentar Xavier Mitjavila al llarg de la sessió són les següents:

  • Si hagués estat una crisi d’empresa, segurament s’hagués comunicat molt millor.
  • L’administració pública, quan més a prop de la ciutadania està millor ho fa.
  • Els països governats per dones han comunicat millor amb la seva ciutadania i han obtingut millor resultats.
  • Alguns dels missatges que s’han comunicat des de l’administració pública no van estar ben triats.

Com ens recorda Mitjavila, “no es tractava de vendre un producte o un servei, tampoc es tractava de vendre una idea política, es tractava de canviar comportaments per evitar el que ha passat”.

 

De la mà d’un expert

Mitjavila va iniciar la seva carrera professional a Danone, on va ser director de Màrqueting a Portugal, Itàlia, França i Espanya. Després d’aquesta etapa va assumir la direcció general de Danone a Itàlia. Així, Mitjavila ha desenvolupat bona part de la seva carrera professional en la companyia làctia, abans d’incorporar-se a JDE a l’abril de 2013.

Jacobs Douwe Egberts (JDE) és una multinacional del sector de l’alimentació que es defineix com “la major companyia del món dedicada únicament al cafè” i compta amb marques molt populars a Espanya, com Cafè Marcilla, Saimaza o càpsules de cafè L’Or i infusions com Hornimans. A JDE, Mitjavila ha estat general Manager a Espanya, General Manager per a Europa del Sud i, després, General Manager a França.

 

Previous post

Alumnes del Seminari d'Estratègia de Comunicació II, involucrats en el projecte internacional Erasmus+

Next post

"Equivoqueu-vos molt... i expliqueu-ho a Instagram!" (Marçal Valls, alumni i gestor de màrqueting)

Josep Maria Picola


Warning: Division by zero in C:\xampp\htdocs\grau\publicitat\wp-includes\comment-template.php on line 1457