DILLUNS, 18 DE MARÇ

9:30 hores

Auditori

La revolució de les dones en el segle XXI

Sinopsi:

Reflexió sobre el perquè de les multitudinàries manifestacions que s’han fet recentment, de la repercussió del MeToo, i de les reaccions davant del cas de La Manada. Visió del feminisme com un moviment transformador, que interpel·la fonaments bàsics de la societat i aporta noves mirades (i que per això mateix té detractors).

Convidada: Dolors Comas d’Argemir, catedràtica d’Antropologia Social i Cultural de la URV

Presentadora: Montse Arbós, professora de la FCRI

11 hores

Auditori

La llengua com a transmissora de patrons de gènere

Sinopsi:

Considerant que la llengua no només reflecteix la realitat sinó que també la crea, cada cop més mitjans treballen els seus continguts des d’una perspectiva de gènere. Tanmateix, no sempre és fàcil trobar solucions que no discriminin i que alhora respectin el geni de la llengua i l’economia del llenguatge. Es tracta d’un debat encès que sovint s’ha centrat en l’ús del masculí genèric, però que abasta molts altres aspectes.

Fins a quin punt la llengua és transmissora dels patrons de gènere? Per quins recursos lingüístics aposten els grans mitjans en català alhora de compensar el biaixos masclistes de la parla? Quines peculiaritats del català han de contemplar els lingüistes a l’hora d’intervenir en aquest debat? Una llengua inclusiva genera societats inclusives?

Convidats:

Eulàlia Lledó, filòloga, crítica literària i escriptora

Ernest Rusinés, cap d’Assessorament Lingüístic de la CCMA

Moderadora: Anna Punsoda, periodista i escriptora, alumni 10a promoció

11 hores

Aula 201

Gender in violent conflicts: different implications of war and conflict

Sinopsi:

L’anàlisi de gènere i la mirada de gènere sobre els conflictes és inevitable a l’hora d’entendre millor les dinàmiques, amenaces i perspectives sobre les guerres i els conflictes. L’enfocament de gènere no n’és tan sols un actor sinó també una clau alternativa en la seva gestió i resolució.

Convidades:

Andrea Costafreda, directora programàtica per a Amèrica Llatina, Oxfam Intermón

Nora Miralles, tècnica de projectes al Centre Delàs d’Estudis per la Pau

Moderador: Jordi Calvo, professor de la FCRI

11 hores

Aula 202

Bellesa, cànon i noves feminitats

Sinopsi:

Debat sobre els estereotips la Bellesa, entesa tan com a alliberament com a esclavitud, i la seva posada en qüestió per les noves feminitats i la teoria feminista de la transversalitat i la interseccionalitat.

Hi ha canvi de paradigma? està en funció dels canvis en la societat? Partint de l’estereotip de la feminitat canònica, es debatrà com s’està transformant des de la publicitat, l’audiovisual i la moda.

Convidades:

Rosario Fontova, periodista especialitzada en cultura i memòria històrica

Anna Zaera, periodista   

Moderadora: Marta Marin, professora de la FCRI

14 hores

Aula 201

 projecció vídeos seminari III: LES DONES HI SOM!

Selecció de vídeos de l’exercici Microrelat del seminari III de Comunicació, 2n curs, 2018-19.

Sense saber-ho (grup 34: Àlex Matabosch, Isabel Mier, Mar Puga, Aina Vélez); No et quedis callada (grup 23: Anna Roig, Mar Romero, Álvaro Chaves); Sola al carrer (grup 34: Pol Costa, Cristina Fabero, Eugenia Gerardi, Núria Urtusol); Ni una més (grup 15: Elena Custodio, Joana García, Marc Vázquez); La realidad que ignoramos (grup 17: Alba Fernández, Gresmi Soler, Maria Sabaté); Immigrant, musulmana i dona (grup 35: Clàudia Ferràndiz, Joan López, Xavier Roqueta, Roger Rubió); offensive (grup 45: Anna Jounou, Núria Quintana, Carina Sagado, Eva Vicenç); Entre Vistas (grup 25: Jordi Estopiñán, Aitana Giménez, Mireia López, Arón Sánchez): El periodisme no té gènere (grup 23: María Quílez, Maria Pérez, Anna Ventura); Diguem No al masclisme (grup 24: no hi ha crèdits); Ahora o nunca (grup 35: Clara López, Laura Reus, Xènia Sanromà, Júlia Vila): Sé el cambio (grup 24: no hi ha crèdits): Trenquem amb la regla (grup 34: Laura Carrancà, Enric Corbalan, Marina Ortega, Aïna Zaragoza); Flicker Beauty Colors (grup 45: Amelia del Campo, Aina de Paladella, Anna Fàbrega, Joan Isern)

15 hores

Auditori

Bon humor i dones guapes

Sinopsi:

En els seus equips de treball —davant la pantalla, a la ràdio o a la sala de guions— , elles són úniques. En part, perquè són les úniques dones en programes mainstream de l’espectre audiovisual català, fent humor. Hi han arribat a cop de talent, amb més pits que collons, una tendència que, a poc a poc, es va equilibrant cada vegada més. Parlem d’humor i gènere amb Elisenda Carod, Natza Farré i Júlia Cot.

Convidades:

Elisenda Carod, col·laboradora d’Està Passant (TV3), alumni 6a promoció

Júlia Cot, guionista del Polònia

Natza Farré, periodista, veu de La Competència (RAC1)

Moderadora: Andrea Daza, professora de la FCRI

15 hores

Aula 201

Construcció dels rols de gènere en les sèries

Sinopsi:

La ficció audiovisual ofereix models i patrons que s’inspiren en la realitat social. Molts cops  tan sols la imiten reproduint-la, però a vegades la transformen provocant un feed-back en la pròpia societat. Com es treballa el rol de la dona en les sèries, quina ressò té sobre la realitat?

Convidades:

Concepción Cascajosa, professora de la UC3, autora de La cultura de las series

Mercè Sarrias, guionista

Moderadora: Elisabet Dubé Ferré, productora, Dones Visuals, alumni 8a promoció

16.30 hores

Aula 201    

La lluita feminista des de la Transició

Sinopsi:

El procés de la lluita pels drets de les dones des de la Transició, explicat alhora des de l’activisme i l’acció legislativa, ens parla del què hem aconseguit i el que encara hem d’afrontar.

Convidades:

Pilar Aymerich, fotògrafa

Gemma Calvet, jurista i analista política

Moderador: Enric Calpena, professor de la FCRI

16.30 hores

Auditori

Dona i economia

Sinopsi:

Institucions com el Banc Mundial, l’FMI o la UE diuen que com pitjor està la dona en el mercat laboral d’un país, pitjor ho té l’economia d’aquest país. És a dir, la igualtat de gènere s’ha establert com un element fonamental del desenvolupament econòmic. Però el que veiem és que quan es feminitza una professió, aquesta perd valor social. En aquesta taula analitzarem el nivell d’igualtat econòmica, parlarem de tòpics com si existeix una manera femenina de gestionar l’economia i les finances, i veurem si l’empoderament ha de venir, només, perquè les dones creïn els seus negocis o passa per una lluita col·lectiva per la distribució de la riquesa.

Convidades:

Natàlia Albert, CEO de Bidons Graells, membre de l’agrupació WomUp

Anna Mercadé, directora (en funcions) de l’Observatori Dona, Empresa i Economia de la Cambra de Comerç de Barcelona

Patrícia Molinos, Policy Analyst, Gender and Sustainable Development Consultant, alumni 19a promoció

Moderador:  Xavier Martí, professor de la FCRI