DIMARTS, 19 DE MARÇ

9:30 hores

Auditori     

Amor i violència de gènere: una història romàntica?

La construcció de la fantasia eròtica modela les relacions i, per tant, està en la gènesi de fenòmens com el  micromasclisme, la violència de gènere i, fins i tot, el que s’ha anomenat cultura de la violació.

Debatrem sobre els canvis en aquests models eròtics, des de l’amor romàntic a la videopornografia, i de les seves conseqüències en els fenòmens esmentats.

Convidades:

Pilar Medina, professora de la UPF

Marina Subirats, catedràtica emèrita de sociologia de la UAB

Irantzu Varela, feminista, periodista, coordinadora de Faktoria Lila

Moderadora: Teresa Vilardell, professora de la FCRI

9:30 hores

Aula 201

The character of social movements in the era of digitalization: the case of #metoo (GCM)

Convidat: Eduardo Cintra Torres, Catholic University of Portugal

Presentador: Miguel Franquet, professor de la FCRI

9:30 hores

Aula 202

Empoderament de les dones a la religió

Sinopsi: La religió ha estat sempre un àmbit on la dona hi ha pogut participar en espais molt delimitats. A través de l’experiència de tres dones i comunicadores, coneixerem com s’està produint l’empoderament de la dona en les religions.

Convidades:

Salima Abdessamie, periodista de Ràdio Salt, responsable de projectes a l’Associació Azahara

Regina Goberna, monja benedictina, editora web i gestora del seu canal de YouTube

Marta Roqueta, alumni, analista de gènere, fundadora i editora de la revista digital Zena  Moderadora: Sònia de Jaime, professora de la FCRI i alumni 1a promoció

11 hores

Auditori

Lliurament dels Premis Blanquerna de Comunicació

Presidència: 

Glossadors: 

Convidats: 

14 hores

Aula 201

 projecció vídeos seminari III: LES DONES HI SOM!

Selecció de vídeos de l’exercici Microrelat del seminari III de Comunicació, 2n curs, 2018-19.

Sense saber-ho (grup 34: Àlex Matabosch, Isabel Mier, Mar Puga, Aina Vélez); No et quedis callada (grup 23: Anna Roig, Mar Romero, Álvaro Chaves); Sola al carrer (grup 34: Pol Costa, Cristina Fabero, Eugenia Gerardi, Núria Urtusol); Ni una més (grup 15: Elena Custodio, Joana García, Marc Vázquez); La realidad que ignoramos (grup 17: Alba Fernández, Gresmi Soler, Maria Sabaté); Immigrant, musulmana i dona (grup 35: Clàudia Ferràndiz, Joan López, Xavier Roqueta, Roger Rubió); offensive (grup 45: Anna Jounou, Núria Quintana, Carina Sagado, Eva Vicenç); Entre Vistas (grup 25: Jordi Estopiñán, Aitana Giménez, Mireia López, Arón Sánchez): El periodisme no té gènere (grup 23: María Quílez, Maria Pérez, Anna Ventura); Diguem No al masclisme (grup 24: no hi ha crèdits); Ahora o nunca (grup 35: Clara López, Laura Reus, Xènia Sanromà, Júlia Vila): Sé el cambio (grup 24: no hi ha crèdits): Trenquem amb la regla (grup 34: Laura Carrancà, Enric Corbalan, Marina Ortega, Aïna Zaragoza); Flicker Beauty Colors (grup 45: Amelia del Campo, Aina de Paladella, Anna Fàbrega, Joan Isern)

 

15 hores

Auditori

Cultura sense pintallavis

Dues protagonistes de la creació i producció cultural presentaran les eines i les armes de les quals se serveixen per vincular emocionalment el públic més enllà de les fronteres psicosocials sexuals

Convidades:

Sofia Asencio, actriu i ballarina

Alba Tor, actriu i poetessa

Moderador: Xavi Sastre, poeta, alumni 2a promociói professor de la FCRI

15 hores

Aula 201

Joves mirades solidàries

Sinopsi:

Participar en programes de cooperació o de voluntariat suposa descobrir realitats desconegudes i sovint inimaginables que canvien la nostra percepció del món. Són experiències compromeses però alhora gratificats i molt enriquidores. De la mà de quatre cooperants de la facultat coneixerem com valoren aquestes experiències.

Convidades:

Valeria Fossati, directora de comunicació de Youth Wake Up!, alumni 18a promoció

Estel Marquino i Nieves Pallarés, estudiants de la FCRI i voluntàries a Calcuta amb la Fundació Blanquerna

Mariona Llurba, estudiant de RRII a la FCRI, voluntària a Sudàfrica i a  Reus Refugi

Moderadora: Sandra Balsells, professora de la FCRI

16:30 hores

Aula 201

La visibilització del talent. Dones professionals en la comunicació i en la universitat

Sinopsi:

Malgrat anys d’esforços, els indicadors sobre igualtat efectiva entre homes i dones, tant en l’àmbit universitari com en les professions de la comunicació assenyalen que els avenços són molt lents. A Catalunya, continuem tenint equips rectors i directius molt lluny de la paritat  i continua el desequilibri en les categories acadèmiques (del total de professors titulars les dones representen el 37% i ocupen només el 20% de les càtedres). La presència de les dones als mitjans de comunicació com a professionals i com a protagonistes de les notícies continua sent reduïda, fet que dificulta la introducció de la perspectiva de gènere a la informació, l’entreteniment i la ficció i en la publicitat. Fet el diagnòstic, què més cal fer?

Convidades:

Anna Berga, secretària general de la Universitat Ramon Llull i presidenta de la Comissió Dones i Ciència del CIC (Consell Interuniversitari de Catalunya)

Montse Majench, vice-presidenta de Dones Visuals

Susana Pérez, professora de la FCRI i alumni 11a promoció, impulsora de la comissió de gènere del Grup de Periodistes Ramon Barnils

Moderadora: Ester Villacampa, alumni, doctoranda i becària del grup de recerca del DIGILAB-FCRI

16:30 hores

Aula 202

Càritas-Oxfam Intermón-Kuskaya: nous reptes solidaris

Sinopsi: De la mà de tres institucions solidàries, analitzarem la situació actual de col·lectius desafavorits, centrant-nos en les dones, un col·lectiu doblement castigat en molts àmbits.

Convidades:

Patrícia Cantarell, responsable d’Acció Ciutadana de Catalunya i Balears d’Oxfam Intermón

Mireia Milián, membre de l’equip de Famílies i Infància de Càritas

Iris Piñol, cofundadora de Kuskaya Barcelona

Moderador: Tolo Moya, professor de la FCRI

Lliurament del Premi Honorífic de Càritas al millor TFG

18.00 hores

Auditori:

Dones modèliques amb  Patrícia Soley-Beltran

Sinopsi:

Amb formació universitària i postdoctoral, ha desenvolupat una profunda recerca a partir de la seva experiència prèvia com a maniquí, model, actriu i, fins i tot, presentadora de televisió. Fa ja temps que aquesta dona versàtil va deixar el silenci de les passarel·les per embarcar-se en la recerca i publicació científica i divulgativa sobre les relacions entre gènere, comunicació, cos i moda. A la cruïlla entre allò que la societat vol de les dones, el que les dones volen d’elles mateixes i el que són, alguna cosa s’ha trencat. Som davant la construcció d’un nou model de feminitat? Patrícia Soley-Beltran respon.

Convidada: Patrícia Soley-Beltran, escriptora i investigadora independent

Presentadora: Andrea Daza, professora de la FCRI